سامانه آموزش مجازی LMS
- 29 اردیبهشت 1397
- پسند
- 0 دیدگاه
سامانه آموزش مجازی (Learning Management System (LMS چیست؟
مقدمه
فناوريهاي نوظهور در زمینه ارتباطات و اطلاعات، جامعه را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده است. این تأثیرات به ویژه در نظامهاي آموزشی و ابعاد جدید آن (آموزش الکترونیکی) خود را نشان میدهد. آموزش الکترونیکی به صورت امروزي با سرعت قابل توجهی رواج یافته و جایگاه خود را در ساختار آموزشی بسیاري از کشورهاي جهان تثبیت نموده و هم اکنون روشهاي مدرن آموزشی در حال نفوذ به تمام مراکز و مؤسسات آموزشی و تجاري دنیا است.
در حال حاضر، یادگیري الکترونیکی به عنوان یک الگوي جدید در سیستم آموزشی مدرن شناخته شده و مفهوم یادگیريهاي گذشته را متحول کرده است.
آموزش مجازي به صورت خودکار و در طول 24 ساعت شبانه روز در اختیار فراگیران دانش میباشد. بنابراین، مخاطبان میتوانند در هر زمان دلخواه از شبانه روز دروس خود را مرورکرده و با سیستم آموزش الکترونیکی در تعامل باشند. در واقع میتوان گفت که آموزش الکترونیکی به صورت بالقوه میبایست در هر زمان و مکان دلخواهی در دسترس باشد.
البته براي فعلیت بخشیدن به این پتانسیل لازم است شبکه هاي مخابراتی توسعه یافته و بسترهاي اساسی براي تحقق آن فراهم شود. در این روش آموزشی به دلیل عدم محدودیت فیزیکی و زمانی، تعداد بیشتري از فراگیران میتوانند در هر زمان و مکانی در کلاس درس شرکت نمایند.
تحولات اخیر در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و نفوذ ابزارهای ارتباط از راه دور به منازل و ادارات، باعث ایجاد تحول در ابزارها و وسایل آموزشی شده و امروزه مخاطبان این شیوه آموزشی با داشتن یک پایانه کامپیوتری و یا حتی یک دستگاه سیار (Mobile Device) در هر جایی می توانند با سیستم های مدیریت آموزشی تعامل کرده و مطالب ارائه شده توسط آن را فرا گیرند.
امروزه برنامههاي تحت وب متنوع در زمینه آموزش مجازی توسعه یافتهاند و در قالب روشهاي مدرن آموزشی در مؤسسات و مراکز مختلف آموزشی و تجاري استفاده میشوند. روشهاي نوین در این حوزه با هدف آسانسازي فرایند آموزش براي تمام افراد جامعه و یکنواختسازي محیطهاي آموزشی در طی یک دوره تحصیلی در حال بهبود هستند.
سیستم مدیریت یادگیری (Learning management system)
نرم افزار LMS در ظاهر یک وبسایت معمولی است و کاربر (دانشجو، استاد و یا مسئول) با اطلاعات کاربري خود به آن وارد میشود و با استفاده از انتخابهاي موجود در پنل کاربري خود و بسته به دسترسیهایی که از جانب مدیر به او داده شده است، میتواند عملیات مختلفی را در وبسایت انجام دهد. این عملیات با توجه به قابلیتهایی که نرم افزار از آن پشتیبانی میکند، میتواند شامل عملیاتی مانند ثبت نام و انتخاب واحد، شرکت در کلاس برخط، مشاهده محتواي الکترونیکی آموزشی، مشاهده نمرات و غیره باشد.
در واقع تمام اطلاعات مربوط به دروس ارائه شده، واحدها، اطلاعیه گروهها، مسائل مالی، مسائل آموزشی، مسائل مدیریتی، آگهیها و اطلاعیههاي مختلف با در نظر گرفتن نوع و سطح دسترسی کاربران در سیستم لحاظ میگردد.
به کمک این نرمافزار، مدیران، مسئولین مربوطه، اساتید و دانشجویان قادر خواهند بود با توجه به نوع و سطح دسترسی خود، اطلاعات وبسایت را مشاهده، ویرایش، حذف، اضافه و یا استخراج کنند. دانشجویان واحد درسی خود را انتخاب و مطالب درسی را دریافت میکنند، به تکمیل تمرینهاي درسی و شرکت در امتحان میپردازند و با اساتید و دیگر دانشجویان ارتباط برقرار میکنند. به طور کلی از طریق این وبسایت تمامی نیازهاي آموزشی قابل مدیریت میباشد.
به کارگیري این سیستم مزایایی را براي مؤسسات شامل میشود. از آن جمله میتوان به کاهش هزینههاي آموزشی، ایاب و ذهاب و تسهیلات کارگاه یا ابزارهاي دوره آموزشی و کاهش اتلاف وقت دانشجویان، همچنین آموزش تعداد زیادي دانشجو در مدتی کوتاه، کاهش مشکلات اداري ناشی از انجام مراحل ثبتنام و انتخاب واحد و در نتیجه کاهش هزینهها اشاره نمود.
مزایای سامانه آموزش مجازی LMS
سامانه های آموزش مجازی LMS پس از رونق اینترنت و افزایش نفوذ آن میان مردم کاربرد و اهمیت زیادی پیدا کرد. سازمانها و دانش پذیران زیادی برای استفاده از نرم افزار آموزش الکترونیکی LMS علاقه نشان دادند و در طول سالهای اخیر بهعنوان یکی از کاربردهای مهم فناوری جدید اطلاعات و ارتباطات در جهان مطرح بوده است و این مقوله تبدیل به یک حوزه رو به رشد شد.
از مزایای سامانه آموزش مجازی LMS می توان به نداشتن محدودیت مکانی، نداشتن محدودیتهای زمانی، محدود نبودن ظرفیت پذیرش، گسترش فرهنگ یادگیری مستقل، استفاده از استادان مجرب در حوزههای گستردهتر(جغرافیای و تعداد دانشجویان)، امکان تطبیق و بهینهسازی کلاسها تمرینات و مشاوره با نیازهای فردی(دانشجو محوری)، انعطافپذیری در اصلاح و تغییر محتوا، افزایش سرعت آموزش، افزایش کیفیت ارائه دروس (به دلیل ارائه دروس به صورت چندرسانهای)، کاهش زمان و هزینه رفت وآمد، تکثرگرایی و دسترسی آسان به اساتید متعدد اشاره کرد. بطوریکه در کشورهای پیشرفته سامانه یادگیری الکترونیکی(LMS) و فراینده یادگیری اینترنتی جزیی از آموزشهای نوین انها می باشد و روزانه رو به افزایش می باشد.
بعضی دیگر از مزایای سامانه های آموزش مجازی به شرح زیر است:
- میزان کسب علم و یادگیری تنها با ظهور آموزش مجازی از 25 درصد به 60 درصد افزایش یافته است.
- 25 درصد از کل کارمندان شغل خود را بیشتر به دلیل نداشتن مهارت و فرصت یادگیری ترک می کنند در حالی که شرکتهایی که به استفاده از آموزش مجازی روی آورده اند به ازای هر یک از کارکنان خود 26 درصد سود بیشتری کسب می کنند.
- 50 تا 70 درصد صرفه جویی مالی
- افزایش بازدهی کارمندان و دانشجویان به دلیل نداشتن مسافت های طولانی در ترافیک
- کاهش 25 تا 60 درصدی طول مدت آموزش در کلاس های مجازی در مقایسه با کلاسهای سنتی در همان رشته
- همچنین روند خودآموزی در میان دانشجویان رو به رشد است و هم اکنون 15 درصد از کل شیوههای ارائه شده آموزشی را به خود اختصاص میدهد. این در حالیست که این شیوه تحصیلی از سال گذشته تاکنون دو برابر شده است.
0 دیدگاه